2012. január 30., hétfő

Mandulaolajos szappan

A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike.  A mandulafa a rózsafélék családjába tartozik, melynek eredeti hazája Nyugat-, ill. Közép-Ázsia.  Ma főként Európa mediterrán területein találhatók a termőterületei, de hazánkban is honos.  A mandulaolajat a mandulafa csonthéjas termésének magjából préselik.

A mandulaolaj nagyon sokoldalúan alkalmazható, jól tolerálható alapolaj.  Az olaj legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és olajsav) alkotja, melynek fontos szerepe van a bőr védelmében és szárazságának megszüntetésében.   Ebből adódóan, bár minden bőrtípusra ajánlható,  elsősorban mégis a száraz, érzékeny bőr kedveli, emellett babakozmetikumokban is biztonsággal használható.

Zsírsavösszetételében és hatásban is nagyon hasonlít közeli rokonának, a sárgabarack magjának olajához, de erősebb zsírozó hatással rendelkezik, szemben a könnyebb textúrájú barackmagolajjal.  Magas az egyszeresen és kétszeresen telítetlen zsírsav összetétele, emellett pedig említésre méltó az antioxidáns hatású a-tokoferol (E vitamin) tartalma is.

A mandulaolaj természetes hatóanyagai nyugtatják a bőrt, rugalmasságot kölcsönöznek neki, és azon túl, hogy minden bőrtípusra megfelel, kitűnő ápolószer az ekcémára hajlamos bőr számára.

Az igazi tavasztidéző, mandulaolajos szappanjaimat gyógyszerkönyvi minőségű mandulaolajból készítem, a szokásos ápoló olajokkal (olíva, pálma és kókusz), valamint az elmaradhatatlan maximális kecsketej tartalommal, mely tovább fokozza a mandulaolajnak a száraz, ekcémás bőrre tett jótékony, ápoló hatását.  A szappannal való fürdési élmény fokozása érdekében pedig a szappanokat enyhe vanília aromával illatosítottam, mely szerintem kiválóan asszociál a virágzó mandulafa látványával.

Mivel alapvetően babaápolásban használt olajról van szó, készítettem néhány, kifejezetten gyermekek számára használható szappant is, melyhez kedves szappanhasználóim "nyomásának" boldogan engedve, pici kezekbe illő, vidám figurájú szappanformákat választottam.  Ezekkel igazán játékossá válik a fürdés, és a nagyobbacska gyerekek egyedül is vidáman moshatnak vele kezet, fürödhetnek a kádban, anyukájuk pedig nyugodt lehet, hiszen a legjobbat választotta kicsinyeinek, mérgek nélkül, ápoló és jótevő összetevőkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése