2012. január 25., szerda

Shea vajas szappan

A shea vaj az afrikai sheafa, más néven karitéfa gyümölcsének magjából nyert zsír.  Ez a fa kizárólag Közép-Afrika ún. "shea-övezetében" fordul elő.  Gyümölcse édes, táplálkozásra alkalmas.

A kb. 60-70% zsíradékot tartalmazó magvakból kinyert shea vaj minősége, színe, illata, beltartalmi értéke a fa fajtájától, termőterületétől, a szüretelés időpontjától és a feldolgozás módjától függően nagyon változatos lehet.  A finomítatlan, tradicionális kézi feldolgozás eredményeként létrejövő shea vaj törtfehér, bézs, vagy sárgás színű, jellegzetes, csak rá jellemző, kissé füstös illattal rendelkezik.  Szobahőmérsékleten szilárd, de puha állagú, kézbe véve viszont gyorsan olvad.  Olvadáspontja fajtától függően 24-38 C fok között van.

A karitégyümölcs magjából kinyert vaj nagy mennyiségben (kb. 5-10%) tartalmaz ún. elszappanosíthatatlan összetevőket, melyek intenzíven ápolják a bőrt.  A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően a kozmetikai termékekben felhasznált shea vaj beltartalmi értékei megmaradnak.  Összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, E, F és A vitaminban gazdag, ezen kívül allantoint és antioxidáns hatású anyagokat, mint pl. katekint is tartalmaz.

A natúr shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, így jó hidratáló hatású.  Nyugtató, regeneráló, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságainak köszönhetően kiválóan ápolja a száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt, segít pikkelysömör esetén, enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat.  Javítja a bőr tápanyagellátását, hidratációját, rugalmasságának megőrzését, így nagy segítségünkre van a bőr öregedésének és a ráncok kialakulásának lassításában.

Shea vajas szappanomat tradicionálisan feldolgozott, 100%-os tisztaságú, natúr, finomítatlan shea vajból készítem,  így az a vaj összes jó tulajdonságát megtartja, fürdés közben pedig a bőrnek leadja.  A tökéletes fürdőélmény érdekében pedig a szappant levendula illóolajjal illatosítom.

Vigyázat: a latex allergiásoknak nem ajánlott a shea vaj használata!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése