2012. január 10., kedd

Mézeskalács szappan

Bár már elmúlt a karácsony, de nálunk még minden reggel mézeskalács illatban tobzódik a család, ez ugyanis a legelső és talán épp ezért, a legkedveltebb szappanom. (Na jó, ha kibújik az első hóvirág, már biztos én is más illat után áhítozom majd!) 

Még az ősszel született meg az ötlet, hogy adventra, karácsonyra csináljak valami speciális illatot, és mivel az első kecsketejes szappanom plusz hozzávalójának a mézet választottam, a varázslatos mézeskalács illat egyenesen adta magát hozzá.  Persze, aztán eljött a karácsony, még a fülünkön is a mézeskalács jött ki, de valahogy mégsem tudtuk megunni ezt a szappanillatot.


A méz mintegy 80 százaléka szőlő és más gyümölcscukorból áll, ezenkívül számos vitamint (főleg B és C), az ásványi anyagok közül pedig káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz nagyobb mennyiségben.  Bőrünk szempontjából a méz egyik legkedveltebb tulajdonsága, hogy megköti a nedvességet a szövetekben, így feszessé és rugalmassá teszi a bőrt, míg a szárazabb területeket gyorsan kisimítja és puhítja. A fáradt, érzékeny arcbőr hamar visszanyeri tőle természetes csillogását, fiatalosságát.  Antibakteriális hatásának köszönhetően gyógyírt jelent a pattanásos, gyulladt bőr, illetve kisebb karcolások kezelésére.

Mint minden szappanom, ez is maximális mennyiségben tartalmaz kecsketejet, az állandó alapanyagokként használt finom olajoknak köszönhetően (olíva, pálma és kókusz) pedig ez a szappan is krémesen olvad a kézben, a habzása kitűnő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése